Wist je dat ieder van ons gemiddeld in 7 teams tegelijk werkt? En maar zelden wordt aandacht besteed aan het verbeteren van dat teamwerk. Het lijkt wel alsof de organisatie verwacht dat dit vanzelf goed gaat. Karin Derksen schreef een boek voor teamleden, leidinggevenden, coördinatoren, bestuurders en teamcoaches. Kortom, iedereen die Goed teamwerk wil realiseren. Over dit boek schreef ik een recensie voor Managementboek en daarmee verscheen ik in hun Magazine van december.

Als de basis op orde is, kun je werken aan betere samenwerking en (gedeeld) leiderschap. Derksen maakt psychologische veiligheid heel concreet. Zeg nou zelf, het is een populair begrip, maar blijft vaak uitermate vaag. Maar na het lezen van haar voorbeelden, begrijp je meteen waarom dit onderwerp bovenaan jouw prioriteitenlijstje moet staan om het functioneren van het team te verbeteren.

Tot slot spreekt mij het hoofdstuk over ontwikkelruimte heel erg aan. Dat is meer toekomstgericht, zodat er altijd vooruitgang en verbetering in het team mogelijk is. Het geeft handvatten voor een permanente leercultuur. Dit lukt uiteraard alleen als aan de voorwaarde voor psychologische veiligheid is voldaan. Het is tegelijkertijd ook het moeilijkste onderdeel en het minst populair bij organisaties… Het is namelijk tijd die je besteedt aan het functioneren van het team zelf en dat komt – onder prestatiedruk – altijd onderaan het lijstje te staan. Soms moet je even vertragen om daarna sneller te gaan. En dat is precies wat er gebeurt als je als teamlid of leidinggevende die ontwikkelruimte van een team serieus neemt.

Weet je nog niet goed hoe je dit kan aanpakken? Of waar je zou moeten beginnen? Of wat het voor jouw team of organisatie kan betekenen? Dan wil ik graag daar eens met je over sparren!