Een vraag die mij vaak gesteld wordt gaat over het vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel bij medewerkers, bij teams. Misschien herken je dat zelf wel: iedereen weet wel dat het beter kan, maar niemand voelt zich verantwoordelijk om het aan te pakken. Of er is altijd wel iemand anders of een andere afdeling aan te wijzen als zondebok.

Dit afschuiven van eigen verantwoordelijkheid, eigenaarschap of accountability genaamd, is funest voor je organisatie. Het creëert een negatieve, gelaten sfeer in het team en komt het resultaat van de afdeling niet ten goede. Laat staan dat er innovatieve en creatieve ideeën voor verbeteringen geopperd worden. Dus als deze situatie lang duurt heeft dat een behoorlijk negatieve impact op het team, de cliënten en de organisatie als geheel.

Het boek ‘Vergroot eigenaarschap‘ van Jochen Hekker biedt praktische handvatten voor managers om stap voor stap verantwoordelijkheidsgevoel te creëren. De kern van zijn verhaal: door jezelf als leider kwetsbaar op te stellen en door weerstand te creëren in het team, verbeter je prestaties en stimuleer je eigenaarschap bij je medewerkers.

Over dit boek schreef ik een recensie voor Managementboek. Als eigenaarschap een uitdaging in jouw team of organisatie is, dan krijg je met dit boek een concrete aanpak aangereikt. Ik praat er graag met je over verder en ben benieuwd naar jouw ervaringen met eigenaarschap.