Is narcisme altijd een ramp? Hoe herken je een narcist eigenlijk? Heb je zelf narcistische trekjes? Wat zijn de voordelen ervan en hoe kun je er het beste mee omgaan. Omdat het zo’n prominent onderwerp in executive coaching is, heb ik er 3 artikelen over geschreven. Dit is deel 2 en daarin kun je de narcistische trekjes in jezelf onderzoeken.

Beantwoord – voordat je verder leest – deze 8 vragen om te zien hoeveel narcistische kenmerken jezelf hebt. Je hoeft alleen maar JA of NEE te scoren, wees heel eerlijk. Voor de uitslag klik je hier. Daar vind je ook boekentips om er meer over te lezen.

  1. Voel jij je superieur aan anderen?
  2. Overdrijf je meestal hoe goed je bent?
  3. Zijn er momenten dat je je opschepperig gedraagt?
  4. Heb je vaak hoogdravende fantasieën?
  5. Heb je veel aandacht nodig?
  6. Beschouwen anderen je als egocentrisch?
  7. Hebben anderen je wel eens beschuldigd van arrogant gedrag?
  8. Gebruik je anderen om je eigen belang na te jagen, zonder dat je hen daarvoor de eer geeft?

En? Hoe narcistisch ben jij?

We leven in een narcistische tijd

Een wetenschappelijke studie uit 2009* laat zien dat social media narcistisch gedrag enorm beloont. Door de ‘likes’ en het aantal ‘vrienden’ en ‘volgers’ wordt grootheidswaanzin gevoed. Het laten zien hoe fantastisch je bent, was nog nooit zo makkelijk. Bovendien kun je meteen gehoor geven aan je impulsiviteit en direct reageren. Dat streelt de narcist en stimuleert het volger-gedrag. Het verschil tussen online en offline gedrag vervaagt. Online durven mensen meer, maar in toenemende mate wordt het (onfatsoelijke) online-gedrag voortgezet in de echte wereld. In de campagne van Trump speelde social media een belangrijke rol. Hij creëerde een beweging doordat het voor individuen heel makkelijk is om een bericht te delen en te ‘liken’. Het is wel belangrijk om alles in perspectief te blijven zien. Net als de privevliegtuigen behoren tot de privileges van hun functie en niet tot hun persoonlijke verdienste, zo zijn het aantal ‘likes’ en ‘volgers’ op social media niet de kwaliteiten waarop je in de wereld wordt beoordeeld.

Het is dus niet zo verwonderlijk dat we steeds meer te maken krijgen met narcistische eigenschappen in deze maatschappij.

In deel 3 krijg je tips hoe om te gaan met een narcist. Maar een tip om zelf niet in de valkuil van narcisme te stappen is om goed te kunnen relativeren en in perspectief te blijven zien.
In deel 1 Help! Een narcist! Wat nu? lees je wat narcisme eigenlijk is.

Ik hoor graag op welke manier jij met narcisme te maken hebt. Deel je reactie hieronder!

Mocht je last hebben van narcisme van jezelf of iemand anders, neem gerust contact met me op om hierover eens te sparren.

* http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/03/the-internet-narcissism-epidemic/274336/