Amy Edmondson roemt dit boek in het voorwoord, vanwege de praktische toepasbaarheid en de nadruk op zowel het leerproces en de psychologische veiligheid van het team. De meeste boeken behandelen volgens haar slechts één van die twee aspecten. En zij kan het weten, als uitvinder van het woord ‘teaming’ en gerenommeerd onderzoeker naar psychologische veiligheid aan Harvard Business School.  Voor Managementboek schreef ik een recensie over dit boek. De belangrijkste inzichten lees je hieronder.

Ik ben echt een fan van de boeken van Alex Osterwalder. Iedere keer slaagt hij erin uitermate praktische vertalingen te maken van ingewikkelde processen.  Ook met het boek High-Impact Tools for Teams opnieuw in geslaagd om met veel plaatjes duidelijk te maken wat je kunt doen om jouw organisatie te verbeteren. In combinatie met zijn boeken Business Model Generatie, Businessideeën testen en Het onoverwinnelijke bedrijf heb je een complete zelfhulpgids voor je organisatie in handen. Al die boeken zijn inmiddels ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Gedoe
Je herkent het vast wel uit je eigen werkomgeving: soms heb je teams die lekker lopen en waar resultaten geboekt worden of zelfs boven verwachting gepresteerd wordt. Maar vaak heb je ‘gedoe’: mensen weten niet wat ze moeten doen, werken langs elkaar heen, voelen zich niet op hun gemak of ronduit onveilig.

Osterwalder en zijn team introduceren een team alignment tool dat bestaat uit het verduidelijken van de gezamenlijke doelen, commitments, hulpmiddelen en risico’s. Een eenvoudige manier om de ‘purpose’ van het team of de organisatie op 1 A4 te krijgen. Maar daarmee ben je er nog niet. Daarom is er veel aandacht besteed aan de planning en evaluatie van de werkzaamheden. Het doet denken aan ‘scrummen’, steeds een kleine cyclus van werkzaamheden bijsturen.

Ergernis #1
Wat je zeker zal aanspreken in dit boek is een uitwerking van dit model om jouw vergaderingen effectiever te maken. Dit is nog steeds ergernis #1 op het werk: zoveel nutteloze vergaderingen. Als  manager ben je gemiddeld één hele werkdag per week kwijt aan vergaderuren.

Praktische tools
Osterwalder reikt u met zijn zogenoemde ‘add-ons’ vier praktische tools aan om moeilijke onderwerpen in een team bespreekbaar te maken. Ze maken psychologische veiligheid tastbaar en daarmee zijn ze van onschatbare waarde om teamprestaties te verbeteren. Voor mij, als ervaren teamcoach, zijn dit echt de pareltjes uit High-Impact Tools for Teams. Waar ik wat moeite mee heb, is de overmatige aandacht voor de formulieren voor team alignment. Het lijkt alsof alle problemen oplossen als ze maar in het format terecht komen. En zo werkt het natuurlijk niet. Maar het is een begin voor een gesprek en een gezamenlijke vocabulaire om de problemen aan te pakken of vóór te zijn.