Uit onderzoek van Psychologie Magazine (oktober 2019) blijkt dat mensen vaak lang wachten voordat ze een coach inschakelen. Ze denken dat het probleem ‘niet groot genoeg’ is om er hulp bij in te schakelen. Ze vinden het moeilijk om hulp te vragen. Ze denken dat er niemand is die ‘verstand heeft’ van hun specifieke probleem. Of ze denken dat er toch niets aan te doen is… Wist je dat 50% wenste dat ze eerder een coach hadden ingeschakeld?

Misschien denk jij dat ook wel?
Zelf zie ik coaching als een manier om sneller resultaat te boeken.
Iemand die een ‘eerlijk’ gesprek met je voert, geen ander belang heeft, je een spiegel durft voor te houden of een sparringpartner voor je is. En zeg nou zelf, bij wie kun je op die manier terecht?
In je eigen organisatie kun je je meestal niet zo kwetsbaar opstellen en bij je vrienden krijg je meestal goed bedoelde adviezen.
Als coach help ik je juist om meer inzicht in de situatie te krijgen, zodat je je eigen oplossing vindt. Want die werkt meestal beter dan de oplossingen van een ander (denk aan die goedbedoelde adviezen…). Bovendien leer je in coaching hoe je dat ook op andere situaties kan toepassen, waardoor je uiteindelijk zelf groeit in je persoonlijk functioneren. Ik reik je een ander perspectief aan, laat je je blinde vlekken zien.

“Als ik het maar niet over ‘vroeger’ hoef te hebben”
Dat hoor ik ook vaak als mensen contact met mij opnemen.
Blijkbaar is dat een hardnekkig beeld over coaching: graven in je verleden, de relatie met je ouders, enzovoort…

Ik ben vooral praktisch ingesteld en resultaat gericht. Daarom besteed ik minder aandacht aan ‘hoe het allemaal zo gekomen is’, maar vooral aan hoe je ermee om kan gaan. Het hangt daarom erg van de klant af of we het verleden induiken. Er zijn namelijk ook mensen die dat inzicht nodig hebben om verder te kunnen. Anderen willen vooral meteen vooruit en dan moet ik soms toch even vragen waar ze dat eerder hebben meegemaakt of gevoeld.
Maar zonder dat helemaal ‘kapot’ te analyseren.

Als coach weet ik hoe het samenspel tussen ervaringen, overtuigingen en handelingen werkt. Daardoor kan ik je andere perspectieven aanreiken om naar dezelfde ervaring te kijken en er zo anders mee om te laten gaan. Ik heb verschillende technieken en methoden om je te laten oefenen in een veilige setting, waardoor het makkelijker wordt om je handelen aan te passen als het er echt toe doet. Ook zal dat impact hebben op je eigen opvattingen en overtuigingen. Ik noem dat graag ‘het laten vallen van kwartjes’. En als die eenmaal gevallen zijn, komen de oude opvattingen of belemmerende overtuigingen niet meer terug. Dat is de kracht van coaching, naar mijn idee. Lees er alles over op mijn website

En nu jij! Waar gaat coaching volgens JOU over?
Ik ben benieuwd naar je opvattingen en ideeën hierover.
Laat je reactie hieronder achter.

Met #50coaching beantwoord ik iedere week een vraag over coaching en persoonlijke ontwikkeling.
Ik nodig je uit om dit ook te doen en te delen. Heb jij een vraag die je beantwoord wil zien? Stuur me die dan gerust.
Ik ben benieuwd naar de inzichten die ons dat oplevert dit jaar.