1 maart is complimentendag. Een speciale dag om stil te staan bij de kracht van aandacht en oprechte waardering.

We zijn nu eenmaal vaak gefocust op de dingen die niet goed gaan, nog beter kunnen… dat we helemaal vergeten aandacht te hebben voor wat goed gaat, wat fijn is.

Complimenten krijgen is fijn, al weten we vaak niet zo goed hoe ermee om te gaan. Sterker nog: onze hersenen slaan ze minder goed op dan kritiek! Van mezelf weet ik dat ik weken bezig kan zijn met dat éne minpunt en minder aandacht besteed aan al die positieve feedback die ik gekregen heb…

Wat is het mooiste compliment dat je gekregen hebt en wat doet dat met je?

Sta eens even stil bij deze vraag en ga terug naar het moment waarop je het compliment kreeg. Hoor hoe iemand het tegen je zegt en voel wat het met je doet. En deze keer wimpel je het niet weg, maar laat je het even bezinken…

Fijn hé! 😎

Mijn mooiste compliment is dat ik complexe situaties zo overzichtelijk kan maken. Ik hoor dat wel vaker van klanten terug. Dan zit er wel wat in nietwaar?! Het geeft me voldoening als ik ze dus heb kunnen helpen in een situatie die lastig voor ze is en ruimte heb kunnen geven.

Een compliment gaat over de ander. Benoem welke waarde die voor je heeft. Laat de zin het liefst ook met jij beginnen. Dan komt het compliment het beste binnen! Kijk maar eens wat de verschillende zinnen met jou doen?

‘Ik vind dat je dat heel creatief hebt opgelost’.

‘Je hebt dat heel creatief opgelost’

‘Wat heb je dat creatief opgelost, zeg!’

Het lijkt heel netjes dat je het bij jezelf houdt, maar het werkt veel minder goed dan meteen beginnen met ‘Je…’, zoals in de tweede zin. Als je begint met ‘Je…’ dan komt het meteen bij de ander binnen. En dat is wat je wilt. Het gaat tenslotte niet om jou of wat jij vindt, maar om die ander. De laatste zin is een variant op de Je-zin en werkt ook goed.

Geef een compliment het liefst over gedrag, inzet, of een inspanning. Daarmee stimuleer je groei en ontwikkeling. Een compliment over een eigenschap is niet een verdienste van iemand. Zeg dus liever ‘Wat doe je dat slim!’, dan ‘Wat ben jij slim!’.

Nu is er niets meer dat je tegenhoudt om deze maand iedere dag een compliment te geven! 😉

Ik ben benieuwd naar je ervaringen met het (vaker) geven en krijgen van complimenten.
Laat je reactie hieronder achter.

Met #50coaching beantwoord ik iedere week een vraag over coaching en persoonlijke ontwikkeling.
Ik nodig je uit om dit ook te doen en te delen. Heb jij een vraag die je beantwoord wil zien? Stuur me die dan gerust.
Ik ben benieuwd naar de inzichten die ons dat oplevert dit jaar.