Het valt Anouk op dat haar coach zo bewust met taal omgaat. Een beetje spelen met woorden, maar wel met een groot effect op haar perceptie van de situatie. Ze vraagt daarom of ik in het kader van de #50coaching challenge iets kan vertellen over de kracht van woorden.

In mijn eerste NLP opleiding (in de jaren ’90) leerde ik dat woorden meer doen dan ‘zeggen wat je bedoelt’. Zo maakt het voor iemand veel uit of hij ‘door de bomen het bos niet meer kan zien’ of ‘ergens als een berg tegenop ziet’. Terwijl je voor beide uitspraken kan concluderen dat iemand het moeilijk heeft, niet meer weet hoe iets aan te pakken…

De manier waarop iemand zich uitdrukt zegt iets over de manier waarop iemand het zich van binnen voorstelt. Er zit een heel verhaal achter, zeg maar. Als je wil veranderen hoe iemand naar zijn of haar situatie kijkt, is het zinvol om juist aan dat verhaal erachter te werken. Dat is waarom woorden zo krachtig zijn. Je kunt ermee veranderen hoe je naar de situatie kijkt.

Daarom gebruik ik vaak verhalen, metaforen of gedichten in mijn coaching.
Hiermee kun je mensen aan het denken zetten.

Zo werd ik zelf behoorlijk aan het denken gezet door het gedicht van Amanda Gorman, tijdens de inauguratie van Joe Biden. En dat terwijl ik helemaal niet zoveel met gedichten heb…

Wat een kracht spreekt uit dit gedicht. Niet alleen de manier waarop ze het voordraagt en de context (tijdens de inauguratie van Biden als nieuwe president). Maar zeker ook door het ritme, de alliteraties, de tegengestelde woorden, de herhaling van woorden, de beeldspraak, de actualiteit, woordspelingen, de stiltes…

Iedere keer dat ik het hoor vallen me weer nieuwe dingen op. Een zeer indrukwekkend gedicht dat ik nog vaak terug zal luisteren.

Welke tekst, verhaal, gedicht of quote heeft op jou veel indruk gemaakt?

Met #50coaching beantwoord ik iedere week een vraag over coaching en persoonlijke ontwikkeling.
Ik nodig je uit om dit ook te doen en te delen. Gebruik de #50coaching, reageer op mijn bericht – hier of op social media – of tag mensen die hier iets over zouden kunnen zeggen. Heb jij een vraag die je beantwoord wil zien? Stuur me die dan gerust.
Ik ben benieuwd naar de inzichten die ons dat opleveren dit jaar.